Éld az életed

Éld az élted! Sokan hallják ezt jobbról, balról, hogy éld az életed, de többen nem tudják, hogy hogyan kell a saját életüket élni, és nagyon jó tanácsnak tűnik ez a pár szó, de az szeretnék tudni, hogy hogyan kell ezt csinálni?

Mindenkinek más útja van, mindenkinek más és más utat kell bejárnia, hogy a saját életét kezdje élni. Ha azt hiszed, hogy a szüleidnek kellett volna meghatároznia az utadat, és ezért nagyon haragszol rájuk,  mert ők elrontották, nem segítettek, magadra hagytak, magukkal voltak elfoglalva, akkor nehéz lesz a saját életedet élni, mert folyamatosan azzal a fájdalommal a szívedben fogsz élni és fogod figyelni a szüleidet, ami meggátol abban, hogy a saját életedet éld. Mindig vissza fogsz rájuk tekinteni és nem előre, ahol viszont a saját utad lenne. Ebben az esetben sokszor érezheted azt, hogy nem éled az életedet, mert azt sem tudod, hogy mit csinálj, merre indulj el, mit dolgozz, hol találj párra. Ha a szüleid nem határozták, segítették az utadat – te ezt hiszed – hidd el, az is rendben van, mert minden megvan benned ahhoz, hogy te kitaláld az utadat és kigyere a hibáztatásukból.

Ha van kedved egy “játékot” ajánlok neked! Vegyél három papírlapot, az egyik az édesanyádat, a másik az édesapádat és a harmadik a te személyedet fogja képviselni. Ezt a három papírlapot nevezd és nyilazd be – tegyél rá egy-egy nyilat. Majd tedd le ezeket a lapokat az asztalra és a nyíl arra mutasson, amerre azok a “személyek” néznek. Nagyon érdekes dolgot fogsz megtapasztalni. Többféle módon lehet őket felállítani, amiből az egymáshoz képest lévő viszonyukat lehet feltérképezni. Ha a te papírod feléjük néz, és ők egymás mellett állnak, akkor azért nem nézed a saját utadat, ami a hátad mögött van, mert még pl: valamit vársz tőlük. Tedd fel magadnak a kérdést. Melyik szülőmtől várok valamit és az micsoda? Ha azt a választ adnád, hogy azt szeretném, hogy jobban figyeljenek rám és szeressenek, akkor folyamatosan ezzel leszel elfoglalva, azért nézed őket, mert hátha egyszer eljön ez a pillanat, hátha “megjavulnak” és bepótolják. És mi van akkor, ha nem jön el soha az a pillanat, az az idill, amit te dédelgetsz az álmaidban? Az milyen érzés neked? Biztos, azt mondanád, hogy akkor az fájna. Hajlandó lennél ezért a pillanatért az egész életed kínálta lehetőségeit beáldozni?  Ha a válaszod igen, akkor arra kérnélek, hogy készíts egy majdani hiánylistát, hogy mi mindenről leszel képes lemondani, amiért te tudsz tenni, ami rajtad múlik pl: sikeres munkahely, életcél megtalálása, életfeladat betöltése, párkapcsolat,  gyerekek, baráti kapcsolatok…mindent vegyél figyelembe. Ha valamelyikről viszont nem vagy hajlandó lemondani, az jó hír. Akkor azt mondanám neked, hogy az a dolog ott van a hátad mögött, az utadon, amit még az adott pillanaton kívül – szüleidtől jövő szeretet érzése – meg szeretnél tapasztalni. Van kedved megfordulni és megnézni azt a bizonyos dolgot? Ha nincs kedved azért sem megfordulni, akkor még szükséged van plusz megértésre, ahhoz, hogy meg tudd tenni. Ahhoz viszont érdemes segítséget kérni, akár tőlem is. Hidd el, tudod te is a saját életedet élni, képes vagy rá, és van segítség is, ne félj azt használni.

Érdemes néha megnézni, hogy mi van a hátunk mögött, mert lehet, hogy sokkal élettel telibb, mint ahova éppen most nézünk.

Kívánom, hogy legyen kerekebb a világod neked is!

Recommended Posts