Önszeretet, szeretem magam, mert…

Mi számodra az önszeretet? Hogyan szereted Te saját magad? Tele tudsz egy lapot írni azzal, hogy szeretem magam, mert… és már írod is, hogy miért?

Sok ember azt hiszi, ha szereti saját magát, akkor felfuvalkodott, egoista, majd rossz szemmel néznek rá az emberek és még sorolhatnám, hogy ki mit gondol arról, ha véletlenül elkezdi szeretni saját magát. Neked mi az első, ami eszedbe jut, ha az mondom, hogy nyugodtan szeretheted saját magad, legalább úgy, mint a legjobb barátodat, milyen érzés jön be erre a kérésre először?

Az önszeretet témakörét nem sok helyen tanítják. Már gyerekkorban a nagyobb gyerek megtanulja, hogy mindig gondoljon a testvérére, hogy nincs egyedül, ezt és azt nem teheti meg, állandó lemondásban érzi magát és azt tanulja meg, hogy mindig legyen figyelmes – kissé túl figyelmes is. A kicsi gyereket is megtanítják arra, hogy ő még ehhez vagy ahhoz a dologhoz nem elég nagy, hogy ne hisztizzen, mert úgy sem ér el vele semmit, és hogy ne legyen önző, adja oda a játékát más gyereknek is, sőt, mindig mondjon le a saját játékáról, ha jön hozzá valaki stb. Olyan sok tiltásban és okos intésben lesz részünk a felnőtté válásunkig, hogy szépen lassan megtanuljuk magunkat nem megfelelően szeretni, háttérbe nyomni mindenki mással szemben. És közben azt hisszük, hogy jó emberek vagyunk, kicsit szenvedünk, aztán nagyon…de még mindig nem értjük, hogy mi a bajunk. Miért érezzük magunkat kimerültnek, rosszul, ha olyan jók vagyunk, jól viselkedünk…aztán persze, ha jól tovább gondolnánk, akkor látnánk mi mindent megteszünk, legtöbbször másokért, mert már magunkra nem jut sem idő, sem lehetőség, sem pénz, sem semmi…..innentől kezdve teljesen egyértelmű, hogy miért érezzük magunkat rosszul. Majd rádöbbenünk arra, hogy olyan régen voltunk utoljára önmagunk, olyan régen éreztük magunkat felszabadultnak, hogy már szinte azt sem tudjuk, hogy mi saját magunk szerepeink nélkül ki vagyunk és minek örülnénk, mi tesz minek boldoggá!

A legtöbb nő attól szenved, hogy soha nem választhatja saját magát, mert akkor önző. Mindenki más elöl van, és ő ballag utoljára a sorban, morzsák jutnak nekik. Persze a legtöbbször megideologizálják, hogy ennek így kell lenni, ezt látta otthon is, sőt a legjobb barátnője, munkatársa is így csinálja, akkor biztos, hogy ennek így kell lenni. NEM! Ennek nem kell így lennie, persze, ha ezt az utat szeretnéd választani, akkor nyugodtan maradhat minden a régiben, de lehet máshogy is.

Amikor összeírod, hogy miért szereted magad, akkor annyi nem lesz elég, hogy szeretem magam, mert nagyon segítőkész vagyok, mert tudok IGEN-t mondani, mert megoldom a nehéz helyzeteket….Mindig fordítsd vissza a mondandódat magaddal kapcsolatban is. Segítőkész vagyok, de kivel? Segítesz magadnak is? Amikor rosszul érezted magad, tudtál segíteni magadon úgy, hogy megkérted a férjedet, hogy ma ő fürdesse a gyereket, mert Te nem vagy jól? Tudtál segíteni magadnak, amikor több nagy csomag érkezett a céghez és mondtad a többieknek, hogy jöjjenek ők is pakolni, hogy ne húzd meg a hátadat? Amikor leírod az összes dolgot, hogy miért szereted magad, akkor legyél kíméletlen és nézz mélyen magadba! Az önszeretet nem egy vállveregetés, hogy igen, jól csináltad és szuper tagja vagy a társadalmunknak, mert gondolsz másra is. Igen, sokan azt hiszik, hogy innen kell, hogy kiinduljon az önszeretet. Pedig nem. Az önszeretet egészen más, ott Te is elöl vagy, ott neked is lehet szavad, ott létezik igazán a szeretet magad irányába. Ha azt szeretnéd, hogy a környezeted majd visszatáplálja beléd azt a sok önfeláldozást, amit te tettél, akkor nagyot csalódhatsz, mert lehet, hogy az az idő soha nem fog eljönni számodra, hogy ezt megtapasztald. Ha fáradt vagy, akkor nem kötelező elmosogatni éjjel 11-kor, hogy reggel rend legyen, mert ha nem csinálod meg, akkor milyen példát fognak látni a gyerek és a férjed is biztos, majd elítél. NEM! A te hitrendszereid ítéletében élsz, a te hitrendszereid, mintáid láttatják veled úgy a világot, ahogy éppen most látod. Tudom, nagyon nehéz máshogy látni, ha a legtöbb nő a családodban így csinálja, sőt a férjed családjában is csinálják a nők. Soha ne feledd, lehetsz másmilyen, nem azért, mert a minta, amit régen láttál rossz, hanem mert nagyon sok más megoldási út van, amit lehet, hogy még előtted a családodban senki nem próbált ki. Mi lenne, ha Te lennél az az első bátor, aki belevág a máshogy élés/megélés művészetét és elkezdi? Hidd el, attól még annak a családnak a tagja maradsz, ha Te máshogy csinálod, mint ők és ezért egy kicsit más vagy mint ők.

A feláldozom magam program nem egyenlő az önszeretettel. Első ránézésre furcsának tűnik, hogy ez a kettő együtt lehet, de több embernél találkoztam ezzel a gyökérproblémával, így ennek alapján született ez blogbejegyzés is.

 

Recommended Posts