Karácsonyi stressz

Miből származik a karácsonyi stressz?
Miért van az, hogy a tavaly tett ígéretünket nem tudjuk betartani?
Miért van az, hogy ismét belefutottunk a szokásos karácsonyi mókuskerékbe és úgy érezzük, hogy nincs kiszállás?
Miért van az, hogy minden évben kitaláljuk, hogy nem költünk annyit mégis túlköltekezünk?
Miért van az, hogy a Karácsony mostanában inkább fárasztó kötelesség, mint lelki feltöltődés?

Sokan sokféle magyarázatot találnak arra, hogy a karácsonyi időszakuk miért éppen úgy alakul, hogy miért van benne karácsonyi stressz.
Valaki arra fogja, hogy nincs ideje, hogy megtervezze.
Valaki arra fogja, hogy nem segít neki a párja.
Valaki arra fogja, hogy mindent meg kell adni a gyereknek, különben biztos nem lesz boldog az a poronty.
Valaki arra fogja, hogy senki sem megértő vele, így mindig más kedve szerint kell cselekednie.

Ha jobban megnézzük, hogy milyen kifogásokkal takaróznak az emberek, akkor a képlet nagyon egyszerű. Mindenki tehet róla, csak ő nem.
Nos egy kérdés! Te hányszor hárítod át a felelősségedet a körülményedre, vagy a családtagjaidra? Ha esetleg most úgy érzed, hogy még én is bántalak, akkor hunyd be a szemed és nézd meg magad, lásd, ahogy mozogsz, viselkedsz a saját életedben, ahogy cselekszel nap, mint nap. És nézd meg a Te kifogásodat, hogy Neked miért terhes a Karácsony.

Azért terhes, mert nem tudom rászánni magam a tervezésre, nem azért mert nincs időm – ha kicsit kevesebbet nézed a Tv-t, vagy kihagyod a napi szintű Facebook nézegetést, hidd el, akkor sem maradsz le semmiről, viszont több időd lesz.

Azért terhes, mert nem tudok a sarkamra állni és megkérni a páromat, hogy ő is vegye ki a részét a munkákból. Igen, lehet, hogy több idődbe fog telni és sokszor kell neki szólni, mert a jóba mindenki könnyebben beleszokik, de ha nem adod fel és KITARTÓ vagy, akkor előbb-utóbb észreveszi. Minél később kezdesz hozzá, annál később jön a megoldás és a tehermentesítés.

Azért terhes, mert nem tudok NEM-et mondani a saját gyerekemnek, mert akkor úgy érzem, hogy rossz anya/apa vagyok és ő meg boldogtalan lesz – én is sok mindent szerettem volna, de soha nem kaptam meg azokat. Attól mert NEM-et mondasz még hidd el, hogy NAGYON JÓ SZÜLŐ VAGY. Ha most nem mondasz a gyereked olykor nagyon nagyravágyó ajándékötleteire nemet, akkor ezt majd később kell neki a saját életében akár felnőttként megtapasztalnia idegenektől és az sokkal kellemetlenebb lesz számára. Tehát mikor is teszel neki valójában jót? Illetve, a gyereknek elsősorban nyugodt szülőre van szüksége, ha te kikészülsz attól, hogy a pénz miatt túlzásban hajtod magad, azzal sem neki, sem neked nem lesz jó és hiába a drága ajándék.

Azért terhes, mert nem merem elmondani a tágabb családomnak, hogy tovább már nem tudok szétszakadni és most már én akarom eldönteni, hogy mikor és kihez megyek karácsonyozni. Hidd el, ha őszintén elhiszed, hogy van választási lehetőséged, ha tudod, hogy tudsz saját önálló, jóérzéssel teli döntést hozni, azaz beleállsz a saját döntési szabadságodba, akkor könnyebben fogod megszervezni a karácsonyi rohanást. Lehet, hogy nem fogsz mindenhol ugyanannyi időt tölteni, de hidd el, hogy ettől még TE JÓ és ÉRTÉKES EMBER VAGY!

Ha most sok-sok minden feljött, hogy “értem én, könnyű blogbejegyzésből beszélni, de nekem tényleg nincs időm, hogy a páromat folyamatosan kérem, de soha nem segít, a gyerek nem megértő, és már így sincsen vele jó kapcsolatom, hogy a családom utálni fog” stb, akkor a probléma valóban mélyebbről gyökerezik, és egy poszt olvasásával nem lehet megoldani. Tudjuk sokszor a jó tanácsok jobban felidegesítenek, mint segítenek. Ha most Te is ezt érzed, akkor is van megoldás! Nézz körbe az oldalamon, mert az Életreform számtalan lehetőséget kínál arra, hogy megsegítsd magad és a életedet. Szándékosan írtam, hogy magad, mert a változáshoz Rád van szükség és az elhatározásra, hogy “itt vagyok és változtatni akarok”.

Mindig van megoldás, csak néha nem onnan érkezik, ahonnan várjuk! Várlak Téged is sok szeretettel! Remélem, hamarosan személyesen is megismerkedhetünk! Boldog és stresszmentes karácsonyi készülődést és örömteli ünnepeket kívánok!

Idén a karácsonyi stressz jó messzire kerüljön el, azt kívánom!

Recommended Posts

Leave a Comment

stresszoldás, burn out