Magzatkori stresszoldás

Mindenki azt hiszi, hogy a magzati lét könnyű. A pocaklakónak nincs más dolga, csak táplálkozni a köldökzsinóron keresztül és fejlődni. Valójában tényleg csak ennyi dolga lehetne, de ez mégsem ennyire egyszerű. Ha azt hisszük, hogy csupán a teste fejődik a magzatnak a pszichéje nem, akkor nagyot tévedünk.
Kutatások bizonyítják, hogy nagyon sok dolgot tapasztalnak és felfognak a környezetükből ezek a “biztonságos” közegben élő még nem független emberek. Mivel kimondtam, hogy még nem független emberek, így egyértelmű, hogy ebből a függő pozícióból ők nagyon sok mindent az anyán keresztül fogadnak be a világból a családból, környezetükből. Ha az anya összerezzen, akkor a magzat is összerezzen, ha az anya jól érzi magát, akkor a magzat is nagyon kiegyensúlyozott pillanatokat él át, ha az anya valódi élőlénynek tekinti születendő gyermekét, beszél hozzá, figyel rá, törődik vele, és közben magával is ezt teszi, egységben érzi magát a magzatával a gyermeke apjával, akkor biztos, hogy sokkal jobb helyzetből indul a kismama és a kisbaba is, könnyebb lesz a megszületés folyamata, immun-erősebb gyerek érkezik erre a fizikai világra. Fontos, hogy tudjuk akár fiatal felnőtt, akár felnőtt fejjel is, hogy van megoldás arra, hogy a rég elszenvedett magzati traumáinkat feldolgozzuk, elengedjük és átírjuk magzatkori stresszoldással.

Most egy pár dolgot nézzünk át, hogy milyen gyakori problémaokozók lehetnek

MEGTARTÁSI KÉRDÉSEK
Kell-e nekem ez a gyerek?
Úristen rosszabbkor ez a gyerek már nem is jöhetett volna!
Én nem akarok gyereket, most mit csináljak?

A gyerek érkezésének ténye maga a probléma forrása a szülők között, de lehet, hogy csak az anya számára. A magzat mindent érzékel, a ki nem mondott gondolatokat és a lelki folyamatokat is.

Ha hasonló gondolatok fogalmazódnak meg egy anyánál, és ezért szorongáson megy keresztül, akkor a magzata is intenzívebb szorongással teli napokat fog átélni, amíg végül meg nem tartják, azaz a helye meg nem szilárdul, de a helyzete utána sem lesz olyan könnyű, mint, akit szívvel és örömmel vártak. Ha az anyának az egész terhessége alatt olyan érzései és gondolatai vannak, hogy bárcsak másképp lenne és nem kellene megtartania ezt a gyereket – elvetetni viszont nem akarja, mert fél tőle vagy nem szabad – akkor ez a gyerek sok esetben hátrányból fog indulni.

Kell-e nekem ez a gyerek? A gyerekben, majd felnőtt korban megfogalmazódhatnak olyan gondolatok, hogy ő valójában egy jó választás-e vagy sem! Sokan ezért nem találnak párra, nem kapnak jó munkahelyet, mert nem tudják 100 % biztonsággal magukról, hogy milyen csodálatosak is valójában, mert ők tulajdonképpen hibák és nem is kellettek az anyjuknak.

Úristen rosszabbkor ez a gyerek már nem is jöhetett volna? Ezek a gyerekek, majd felnőttek, átélhetnek olyan gondolatok és érzéseket, hogy mindig rosszkor érkeznek és zavarnak, ezért ők mindig háttérbe húzódnak, nehogy még több vizet zavarjanak, inkább visszahúzódóbbak lesznek nehogy több problémát okozzanak. Nagyfokú alkalmazkodó képességgel rendelkezhetnek, ami már sokszor a saját rovásukra is mehet.

Én nem akarok gyereket, most mit csináljak? Tehát a gyerek majd a felnőtt érezheti azt, hogy őt nem akarják, valójában egy nem akart tényező, megint oda fog csak tudni kilyukadni, hogy ő egy probléma. Feleslegesnek érezheti magát, nem találja a helyét, sokszor kilógónak érzi magát a társaságból, iskolából, méltatlannak érzi magát a szeretetre.

Aki most azt gondolja, hogy milyen gonosz az az anya, aki nem örül megfogant magzatának, az valószínűleg soha nem volt olyan helyzetben, mint az az anya, és nem is tudja megérteni. Nem érdemes senkit sem bírálni, mert mi mindannyian különbözőek vagyunk és nem tudhatjuk, hogy mi történik annak a leendő anyának a lelkében, hogy mindezt így érzékeli és érzi.

BABA NEME
Fiúk akarok!
Nehogy fiam legyen, már van három!
Én nem tudok a nőkkel kijönni, inkább fiam legyen!
Nehogy lányom szülessen, mert a férjem nagyon nem fog örülni!
Oooo, olyan gyönyörű kislány ruhákat kapni, én azt akarom, hogy lányom legyen!

Aztán mikor kiderül, hogy milyen nemű a gyerek, jön a csalódás.
Ekkor a magzat is érzi, hogy az addigi félelemmel teli várakozás, már nincs többé, csalódást okozott. A gyereknek az megy át, hogy ő nem elég jó!
Az ilyen típusú gyerekek általában nemileg oda orientálódnak, bár a nemük más, amit az anyján keresztül érzékelt, hogy az lenne az elfogadható.
Például: fiúnak várt lány, ekkor egy nagyon belevaló, mindig a fiúk között játszó, a lányokat annyira meg nem értő viselkedésű ember lesz, aki mindig a másik nemiségnek próbál meg a tőle telhető mértékben megfelelni. Domináns, karrierista nők válhatnak belőlük.
Lánynak várt fiú, ilyenkor egy érzékenyebb, a lányokkal, nőkkel magát jól megértető fiú és férfi válik majd belőle, aki szintén a másik nemiségnek akarna inkább megfelelni, hogy ne okozzon még nagyobb csalódást.

FESZÜLTSÉG AZ APA ÉS AZ ANYA KÖZÖTT
Ahhoz, hogy egy magzat valóban megfelelő módon fejlődjön és növekedjen, az nem csak az anyán, hanem az apán az apának az anyához fűződő viszonyától is függ és az anyának az apához fűződő viszonyán is áll. Egy magzat számára semmi nem marad titokban, mindent érez. Ha feszültséget vél felfedezni szülei között, az számára bizonytalansági tényező. Ha sem az anya sem az apa nincs megelégedve valamiért a másik személyével, folyamatos kétségeik vannak, akkor a gyereknek is később olyan belső konfliktusai lesznek, mikor esetleg párválasztásra kerül a sor, hogy ez így megy, egy párkapcsolatban nincs nyugalom. Valószínűleg ő alapjában is egy szorongóbb viselkedési módban fogja élni mindennapjait. Ha pedig a szülők között sokszor hangos szóváltás történik az is beépül a magzat tudatalattijába és vagy a minta követésével, vagy a minta tagadásával, de ennek következtében, mindenképpen nehézséggel fog találkozni.

A lényeg az, hogy bármit is tapasztaljon a csecsemő az anyaméhben, ami hozzá az anyán keresztül érkezik a külvilágból, azt valóságosnak fogja tartani.

Tehát bármi legyen is az, ami a mi magzati létünket nehezítette, azt érdemes átvizsgálni, elengedni. Engedd ki az életed kézifékét, hogy Te is arra a sebességre kapcsoljál, amit maximálisan még elérhetsz! Ha tudod, hogy édesanyád és édesapád nem úgy várt téged, mint, ahogy te azt szeretted volna, akkor érdemes ezen dolgozni, hogy a lelked meggyógyuljon és ismét EGÉSZséges legyen! Magzatkori stresszoldással egy könnyedebb lelki utazással visszamegyünk a kiinduláshoz és elengedjük, amire már nincs szükséged.

Recent Posts

Leave a Comment

stresszoldás, burn out