A családállítás módszerét Bert Hellinger német pszichoterapeuta a nyolcvanas évek második felében kezdte el kidolgozni, és rendszerbe foglalni melyhez a hipnózist, pszichoanalízist, családterápiát, tranzakció-analízist tanulmányozta.  Ezzel a rendszerbe foglalt módszerrel egy olyan új lehetőséget adott a segítő szakemberek kezébe, amivel azok kliensei látványos és rövid időn belül létrejövő megoldáshoz jutottak. Habár nevével összeforrt a családállítás, de fontos megjegyezni, hogy voltak elődei is, akik nagyon sokat tettek azért, hogy ez a módszer létrejöjjön.

Mivel dolgozik a családállítás?

A családállítás egyik fontos tétele, hogy a család több és tágabb, mint azon emberek közössége, akik vér szerint a családhoz tartoznak. Másik fontos tétele, hogy a lelkek közös mezőt alkotnak (családi lélek), amely hatással van az egyénre, és mindenki mindenkivel kapcsolatban áll (azaz nincs titok, mégha sokan szeretnének is titkolózni). A harmadik fontos pillére, hogy a családi lélekben törvények “uralkodnak”, és ha valamelyik törvény megsérül, akkor a családi lélek a kiegyenlítődés felé törekszik, azaz rendet rak.

Mik a családi lélek legfontosabb törvényei?

Odatartozás törvénye, ami azt jelenti, hogy mindenki aki családtag (nem csak a vér szerintiek) joga van a családhoz tartozni, még akkor is, ha már nem él, vagy soha nem tudott megszületni. Ez nem kiváltság, nem szerencse kérdése, hanem jog. Ha én beleszülettem a családomba, tehát még vér szerinti is vagyok, akkor jogom van odatartozni, azaz van családom. Ezt a jogot nem azzal szerezzük, hogy szeretnek-e a szüleink, hanem ez van, így mindig vannak gyökereink – csak gyakran mi a gyökértelenségünket azzal magyarázzuk, hogy nem úgy szerettek a szüleink, ahogy mi azt szerettük volna (ezeket is oldjuk a családállítás során). Az odatartozás törvénye vonatkozik az elabortált gyerekekre is. Nekik is joguk van a családhoz tartozni, még akkor is, ha nem tudtak megszületni. Kik a nem vér szerinti családtagok? Például előző nagy szerelem, vagy az a katona, aki a nagypapa elé ugrott és halálos lövést kapott, majd meghalt a nagypapa helyett.

Hely törvénye: mindenkinek meghatározott helye van a családban, például egy gyerek nem léphet a saját nagyszülőjének a helyére, hogy a szülőjéről gondoskodjon, mert akkor ott felborul a rend. Ha létrával szimbolizáljuk a családot, akkor a szüleink mindig egy fokkal fentebb vannak nálunk. Ez nem azt jelenti, hogy mi kevesek vagyunk, vagy ügyetlenebbek, mint ők, hanem, hogy ők korábban születtek, jár nekik a sorsukkal kapcsolatban is a tisztelet. A nagyszüleink két fokkal vannak fentebb, és a saját a gyerekeink egy fokkal lentebb állnak nálunk. Ha itt valami zavar támad, azaz én akarok az édesanyámról gondoskodni, a szülőjévé válni, mert úgy érzem, hogy én jobban csinálom, mint ő, nem tetszik az életvitele ezért beleszólok az életébe, akkor lehet, hogy gyökértelennél fogok válni, ami még abban is meggátolhat, hogy a saját életemet éljem, szerető párra találjak, jól fizető állást kapjak stb. Sok ember, aki a szülőjének a szülője szeretne lenne elképzelhető, hogy majd a saját gyerekétől fogja várni, hogy mindig vele legyen, mert náluk az a “rend”.  Az is előfordulhat, hogy pont nem tud az anya és gyerek között létrejönni a kötődéses kapcsolat, mert az anya a nagymamával volt elfoglalva lélek szinten, így testileg is csak árnyéka tudott lenni önmagának (úgy érzem, mintha az édesanyám nem lenne itt, mintha máshol lenne). Pl: Ilyen helyzetben a felnőtt “gyerek” jöhet családállításra, azzal a témával, hogy nincs jó kapcsolata a szülőjével, állandó feszültség és vita van. Ha a szülő tapasztalja a kicsi gyerekénél, hogy valamiért nem tudnak szeretetteljesen kijönni egymással, akkor a szülő jön családállításra és rajta keresztül van megoldva a történetük.

Ezen kívül még vannak törvények, amelyek teljesülése feltétlenül fontos, hogy a saját és a családi életünkben a helyünkön legyünk.

A családi rendszerben korábban (akár generációkkal azelőtt) bekövetkezett zavar/igazságtalanság, vagy tudattalan átvállalás, esetleg tudatos elutasítás vezethet oda, hogy egyes emberek nem tudják megtalálni a helyüket a világban, nem találnak párt, nem tudnak családot alapítani, mindig ugyan abba a cipőbe lépnek, méltatlanságokat élnek át a fizetésük terén, a munkahelyi viszonyaikban, betegségtől, önbizalomhiánytól szenvednek, nem tudnak lefogyni, vagy nem éreznek egyensúlyt az életükben stb.

Hogyan lehet mégis az, hogy a családállítás segíthet a családi rend helyrehozatalában az emberek életének a megoldásában?

Az a személy, aki eljön a családállításra, azaz vállalja a folyamatot, belenéz a családi rendszerébe, tudatosodik arról, hogy jelen pillanatban milyen háttér mozgatja őt (mi/ki hiányzik, ki nincs a helyén), és az oldó mondatok segítségével feloldja azt vagy azokat a történeteket, bevonódásokat, amelyek eddig a saját lelkét terhelték. Mivel az oldás segítségével ő könnyebbséget kap, így a családi rendszerében is gyógyulás megy végbe. Az oldó mondatokat, mindig az adott helyzethez igazítja az állításvezető (a törvények figyelembevételével), így mindig biztonságos keretek között és nagy odafigyeléssel történik a megoldás. Az állítás végére kialakul az az állapot (kép), amivel az állításkérő már az adott témakörrel egy boldogabb, könnyedebb életet tud élni egy más nézőponton keresztül, rendben. Ehhez sokszor az oldó mondatokon kívül plusz magyarázatokat kap, hogy még mélyebb megértésre jusson.

A családállítás egy nagyon logikus rendszerszemléletű megoldás. Mivel rendszerben szemléli a családot, így ha ezt a rendszert kiterjesszük, akkor akár munkahelyi problémákat, és még céges nehézségek megoldását is eszközölhetünk vele, de akkor már nem családállításnak hívjuk, hanem rendszerállításnak, vagy szervezetállításnak.

Miben segíthet a családállítás?

Gyakorlatilag minden helyzetben, amiben te komforttalannak, rendezetlennek, boldogtalannak érezheted magad, mert a rendszeredben, vagy családodban lévő rendszertelenség helyrehozásával Te képes vagy oldáson keresztül ismét megtapasztalni a rendet az életedben.

A rendszerállítást, családállítást egyéni keretek között tartom, hogy a helyzet átvizsgálása, a tudatosodás és az oldás még bizalmasabb légkörben történjen egy olyan időpontban, ami számodra a legmegfelelőbb. Mivel többféle módszert ismerek és gyakorlok, így elképzelhető, hogy, ha szükséges más módszerből is felhasználok elemeket a megoldás támogatásához. Természetesen, ha Te kizárólag a családállítás módszerét szeretnéd kipróbálni és azt szeretnéd tisztán segítségül hívni az életedben, arra is van lehetőséged, csak jelezd felém és minden a kívánságod szerint fog történni.

Az állítás után érdemes csendben figyelni magadra, megfigyelni. Ez azt jelenti, hogy nem érdemes az állítás után megbeszélni a családállításon történteket a barátnőkkel, ismerősökkel, családtagokkal, nem kell elemezni és nem is érdemes. Erre sokan 21-30 napot mondanak, hogy nem szabad róla beszélni. Ennek a “nem szabad róla beszélni” tanácsnak/elvnek az az értelme, hogy az állítás után téged senki más ne befolyásoljon, sem tanáccsal, sem semmivel, mivel ők nincsenek a te helyedben és nem tudnak igazán semmit sem hozzáfűzni az ott elhangzottakhoz, viszont lehet, hogy le tudnának gyengíteni, azaz az állítás eredményét esetlegesen le tudják gyengíteni.  Ez valóban a te személyes élményed, amolyan intim zóna, amit a családállításon átélsz, és ne feledd azért mész családállításra hogy a rendszered valóban helyre tudjon állni és igazán végbemenjen a folyamat. A családállításon végbemegy a rendszer “rendberakási” folyamat, de utána még zajlik a “beállási” folyamat. Ezért érdemes magadat nem “visszatenni” az állításon történtekbe utólagos beszélgetések alkalmával, mert az élmény, az oldó mondatok csak hozzád tartoznak és lehet, hogy más nem értené miről beszélsz. A nagyjából 21-30 napos “beállási”, vagy fixálódási folyamat letelte után már beszélhetsz róla, de akkor sem érdemes szételemezni, ellenben az élményedet, a megértésedet, a fejlődésed eredményét nyugodtan elmesélheted, mert az lehet, hogy másnak is tanúságként szolgálhat.

A családállítást és rendszerállítást a Rendszerakadémián tanultam, az utolsó csoportban, aminek az oktatási időtartalma 2,5 év volt.

Az általam vezetett családállítás mindig megoldásorientáltan és megoldásorientált cselekvési tervvel zárul.

Személyesen és online is működi a családállítás.

17:00 óra utáni honoráriuma plusz 4000 Ft a megszabott árhoz képest egy alkalomnak, azaz 26.000 Ft, hétvégi időpontban (csak online szombat 10-15  55.000 Ft). Időpont egyeztetésnél kérem, ezt minden esetben vegyék figyelembe. Köszönöm.

Alkalom Időtartam Ár
Családállítás 60 perc 22 000 Ft
Online családállítás 60 perc 22 000 Ft